X

Semne de Burnout – Sindromul care te face să nu vrei să te dai jos din pat dimineața

Abia reușești să te dai jos din pat dimineața, te chinui să te îmbraci ca să pleci la serviciu, pentru că atenția îți este mereu distrasă? Toată ziua te simți obosit, nu-ți mai place ce faci, ai devenit brusc cinic, ești depresiv, ai dureri de cap și te doare stomacul?

O parte dintre acestea sunt semne care arată că ești epuizat și că ai putea avea ceea ce specialiștii numesc sindromul de Burnout. Iată ce semne și simptome arată asta:

Semne și simptome de burnout:

Ești epuizat

Ești atât de obosit încât nu poți mișca niciun mușchi? Te târăști din pat dimineața să ajungi la serviciu? Cele 8 ore de program îți par a fi 80? Burnout-ul este un sindrom de stres legat de muncă, caracterizat prin trei lucruri specifice. Primul este sentimentul că ești epuizat – atât emoțional, cât și fizic, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Antidepresivul natural: Planta folosită din timpuri străvechi ca remediu pentru depresie, oboseală și insomnie

Ai devenit cinic și totul te enervează

Al doilea lucru care caracterizează epuizarea de tip burnout este cinismul – o lipsă de interes față de muncă, care poate fi negativă sau chiar insensibilă. Epuizarea duce adesea la aceasta.

Dacă stresul datorat muncii tale devine prea mult sau dacă devii iritabil cu colegii tăi (sau, mai rău, cu clienții), burnout-ul ar putea fi de vină. De asemenea, se poate înrăutăți: furia totală și bruscă este un alt semn că slujba ta ar putea să te epuizeze.

Te simți inutil

Al treilea semn sau simptom al epuizării este un sentiment de incompetență, un sentiment că pur și simplu nu poți fi eficient. Aceasta duce la o lipsă de realizare și de productivitate. Uneori, acel sentiment pare să fie rezultatul celorlalți doi factori principali – epuizarea și cinismul. Alteori, toți trei vin peste tine deodată.

Ești deprimat și mintea ta rătăcește constant

Dacă ești epuizat, cinic și te simți inutil, nu este de mirare că apare depresia. Cercetările arată că burnout-ul este în principal o problemă de muncă, în timp ce depresia este un lucru care afectează întreaga viață, ceea ce poate include și locul de muncă. Dar sunt conectate. Studiile arată că, dacă ești predispus la depresie, ești mai vulnerabil la epuizare.

Apoi, apar și dificultățile de concentrare, care și ele sunt unul dintre semnele mentale (împreună cu lucruri precum uitarea) care ar putea spune că epuizarea se apropie. Unele studii sugerează că sunt mai mult de 100 de simptome pentru aceasta. Acestea includ simptome motivaționale precum deziluzia și pierderea idealismului.

Îți urăști jobul

Ai slujba pe care ți-ai dorit-o și totuși ajungi să o urăști pur și simplu. Studiile arată că nemulțumirea la locul de muncă este unul dintre efectele secundare (împreună cu lucruri precum absenteismul și multe afecțiuni fizice) ale epuizării.

Somnul dat peste cap

Unele studii leagă problemele de a adormi și a rămâne adormit cu epuizarea. Nu te juca cu insomnia sau cu problemele de somn. Dacă nu dormi suficient, ai un risc mai mare să faci boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet și boli de rinichi.

Durerile de cap

Psihologul care a definit burnout-ul în 1970, Herbert Freudenberger, spune că durerile de cap frecvente sunt una dintre simptomele afecțiunii.

Durerile de stomac

Acea durere de stomac și intestin pe care o aveți ar putea avea de-a face și cu epuizarea. Burnout-ul și stresul vă pot slăbi sistemul imunitar și cel digestiv. Asta ar putea explica de ce multe persoane stresate au ulcer sau alte afecțiuni digestive.

Tensiunea mare

Dacă îți crește tensiunea arterială, munca ta ar putea avea ceva de-a face cu asta. Stresul duce la anxietate, iar anxietatea e dovedit că crește tensiunea. Ori asta nu e bine, pentru că primele afectate vor fi inima, creierul și rinichii.

CITEȘTE ȘI: Cum să combați oboseala și stresul: Vitaminele și mineralele care cresc nivelul energiei și îmbunătățesc oxigenarea creierului

Ai vederea neclară și ți-e mereu sete

A fi mereu însetat și a avea vedere încețoșată sunt două semne ale diabetului. Iar burnout-ul poate crește riscul de diabet de tip 2. Dacă prezentați aceste sau alte simptome de diabet zaharat – și aveți probleme la locul de muncă care ar putea fi legate de epuizare – cele două ar putea fi legate, așa că e mai bine să consultați un medic și să faceți analizele recomandate de el.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro